duminică, 1 mai 2011

Credulitate, naivitate, prostie omeneasca!

Brent Eric Finley şi soţia sa Stacey au fost recent condamnaţi la între 4 şi 6 ani închisoare, pentru înşelătorie. Plângerea împotriva celor doi a fost înaintată de 22 de cetăţeni care au fost înşelaţi cu un total de un milion de dolari! Cele 22 persoane sunt de diferite vârste, între tineri adulţi şi bătrâni, având educaţie între medie pînă la avansată.
Cum au fost înşelaţi? Timp de şase ani Stacey şi-a contactat victimele spunându-le că este agentă CIA şi că agenţia de spionaj este în posesia unei tehnologii noi, cu ajutorul căreia scaneaza din spaţiu, prin satelit corpurile „pacienţilor” pentru descoperirea de boli, apoi noaptea, în timp ce bolnavii dorm, agenţi CIA vor intra în casele „pacienţilor” şi le vor administra medicaţia necesară vindecării bolilor descoperite. Astfel vor fi evitate urmările bolilor ereditare sau alte maladii grave.
Doar una dintre victime a devenit suspicioasă şi a contactat FBI-ul ca să se informeze. Așa a început demascarea escrocilor. Între timp ce naivii plăteau, soţii Finley trăiau într-o casă faină, aveau 5 automobile de lux şi petreceau bine mersi.
Citind cele de mai sus, poate îţi vin şi ţie în minte, ca şi mie, tot felul de întâmplări similare. Vânzarea podului Brooklyn nu o dată, ci chiar de repetate ori, şi mai ales de către aceeaşi persoană (George C Parker în secolul 19), cumpărarea Bisericii Catolice de către Microsoft în 1994, și alte sute de „păcăleli”. De ce „cumpără” oamenii astfel de păcăleli?
Poate că este ignoranța. Gândește-te la cazul de mai sus: scanat pentru probleme de sănătate din satelit? Agenţi CIA strecurându-se noaptea în casa ta să-ţi dea medicamente în timp ce tu dormi? Sau, tabletă ce o iei pe gură și are acelaşi efect ca o oră de exerciţiu fizic?
Apoi avem încrederea în autoritate. Dacă știrea e publicată de un ziar, de exemplu, atunci trebuie să fie adevărată, nu-i aşa? Acum câţiva ani, ziarul newyorkez New York Sun publica un răspuns la scrisoarea unei fetiţe, care întreba dacă există Santa Claus (varianta americană a lui Moș Gerilă) sau nu, că desigur există! Lumea s-a împărţit imediat în două tabere. Unii susţineau că dacă ziarul spune că există, desigur că trebuie să fie adevărat!
Și mai este şi lăcomia. Dorinţa unora de îmbogăţire. Păcălelile care circulă de câţiva ani via email! „Aţi câştigat loteria din Londra” când nu ai jucat! Dar, intri în joc şi muşti momeala. „Sunt văduva colonelului din XYZ din Mozambic. Soţul a murit de cancer, eu sunt pe moarte, şi vreau să te las moştenitorul celor 15 milioane de dolari ce-i am într-o bancă din oraşul tău. Trmite-mi datele personale…”
Și apoi, mai sunt cele din titlu, şi sute de alte explicaţii! Dintre toate, cea mai valabilă, prostia omenească!
Apropo, am ceva proprietăţi pe lună… este cineva amator să cumpere? Vând ieftin, cu titlu de proprietate, sau înregistrare la cartea funciară! Cum doriţi! 50 de mii de dolari USA pogonul. Singura problemă e că terenul este on the Dark Side of the Moon!
Share This

Un comentariu: